Kesä mielessä ja pääsy taustakuvan maisemiin Saimaalle!

sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Rucolafrittataa ja hiilijalanjäljen pienennystä

Tänä viikonloppuna pelin henki oli käsintehty ateria perjantaina ja lauantai-sunnuntaina sitten tuhti lenkkeily "Mens sana in corpore sano"-hengessä. Perjantain illallisella menyyssä oli pääruokana rucolafrittata, tykö itse leivotut sämpylät ja valkkari ja jälkiruokana tiramisu. Frittatan suomenkielinen käännös on välillä kasvismunakas, välillä maalaismunakas, mutta on sitten kasvis- tai liha- tai mikä vaan, niin munakas se aina on. Meidän frittatamme oli sitä kasvis-lajia. Seuraava ohje on kahdelle:
50 g lehtipinaattia
½ keltasipuli
2 kananmunaa+ 1 rkl vettä
hyppysellinen suolaa, vähän mustapippuria
2+1 rkl voita (puhdasoppiset kai käyttävät oliiviöljyä)
paketti pakastettuja herneitä
rucolaa, tuoreminttua, parmesaanin lastuja
Huuhtele pinaatinlehdet, valuta ja hakkaa.
Viipaloi sipuli renkaiksi. Sekoita kananmunat ja vesi kulhossa ja mausta suolalla ja pippurilla.
Kuumenna tilava pinnoitettu paistinpannu, lisää siihen voi. Kuullota sipuli ja lisää sitten herneet ja pinaatti. Anna paistua kovalla lämmöllä muutama minuutti ja kaada päälle munaseos. Vähennä keskilämmölle. Nostele taikinaa haarukalla kuten munakasta tehdessä.Laita kansi tai iso lautanen paistinpannun päälle ja kumoa munakas sille. Laita 1 rkl voita paistinpannulle ja liu'uta munakas sille paistumaan toiselta puolelta. Lopuksi frittatan päälle rucola, minttu ja parmesaaninlastut. Syö heti hyvällä halulla.
Sämpylät (4 suurta sämpylää):
Tee kuppiin (vaikka teekuppiin) siemenseos: 1/4 dl auringonkukansiemeniä, 1/4 dl seesaminsiemeniä, 1 rkl unikonsiemeniä, hyppysellinen juustokuminaa,1 tl fenkoolinsiemeniä.
Taikina: Murenna 1/2 hiivapalaa taikinakulhoon, lisää ½ rkl suolaa, ihan hiukan vettä ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää 3 dl haaleaa vettä, 1 rkl öljyä, puolet siemensekoituksesta ja 3 dl vehnäjauhoja ja 3 dl sämpyläjauhoja. Vaivaa kimmoisaksi taikinaksi, peitä ja anna nousta tunnin verran. Sen jälkeen vaivaa kunnolla jauhotetulla leivinpöydällä, jaa neljään osaan ja leivo pitkulaisiksi leipäsiksi. Laita leivinpaperi uunipellille, sämpylät siihen ja kohota vielä vajaa puoli tuntia. Voitele munanvalkuaisella ja ripottele päälle loput siemenet. Paista 250 asteessa 10 minuutti, alenna 150 asteeseen ja anna olla vielä 5 minuuttia.
Herneet antavat munakkaalle lievän makeuden, joten tämän maukkaan pääruoan kruunaa vielä puolikuiva tai -makea saksalaistyyppinen valkkari tai ihan vaan pelkkä kylmä kraanavesi.
Jälkiruoka tiramisun teko on yksinkertaista, mutta se täytyy aloittaa ajoissa (allaoleva riittää hyvin kahdelle, ehkä kolmellekin): Keitä todella vahvaa kahvia (niin vahvaa, ettet itsekään juo sitä ilman maitoa!) ja varaa sitä 1 dl tiramisuun. Kostuta 6 savoiardikeksiä ("Ladyfingers") alapuoleltaan kahviin ja lado ne kahvipuoli alaspäin tilavaan vuokaan tai suoraan tarjoiluastiaan. HUOM! Astian pitää olla täysin tasapohjainen, jotta keksit kostuvat tasaisesti. Erottele yhden kananmunan keltuainen ja valkuainen. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja laita sivuun odottamaan. Vatkaa keltuainen ja 3 rkl sokeria vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita tähän 1 rkl amarettoa ja 100 g mascarpone-juustoa. Lisää taikinakaapimen avulla valkuaisvaahto ja sekoita. Peitä seoksella kahviin kastetut keskit ja laita jääkaappiin pariksi tunniksi jäähtymään. Just ennen tarjoilua siivilöi päälle kaakaojauhetta. Älyttömän makeata ja hyvää!
Näiden herkkujen jälkeen sitten olikin ulkoilu paikallaan, mutta vasta seuraavana päivänä.

Pienentääksemme hiilijalanjälkeämme päätimme lähteä mummonmökillemme tällä kertaa ilman omaa autoa, eväät (aamulla teimme siskonmakkarakeittoa ja sen pistimme ruokatermokseen) ja vaihtovaatteet vain rinkkaan ja juna-asemalle. Tunnin junamatkan jälkeen reipas 7 kilometrin kävely (=1½ tuntia) täyspakkaus(?) selässä hienossa kevätaurinkoisessa ilmassa ja perillä oltiin.
Lunta on vielä reilusti, mutta sulamaan päin. Kevättä kohtihan ollaan menossa... 
Sunnuntai-aamuna sitten hyvän aamupalan jälkeen sama lenkkeily toisinpäin, eli ensin patikkaretki asemalle ja junalla kaupunkiin. Rinkka oli kyllä huomattavasti kevyempi, mutta siltikin kotiin tullessa tunsimme kulkeneemme, joten ei muuta kuin energiavarastoja taas täyttämään....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti